Dreptul la viață în legislația RM


Constituția Republicii Moldova face o delimitare a drepturilor înscriindu-le pe cele fundamentale într-o anumită ordine, care nu este arbitrară. Astfel cele din art.24 din Constituție fac parte din categoria drepturilor și libertăților individuale ale persoanei,  fiind denumite și drepturi care ocrotesc ființa umană ca entitate biologiocă.(Ion Ionescu, Drept constituțional și instituții politice, Sistemul constituțional românesc)

Aceste drepturi individuale, formând o entitate inseparabilă, constituie baza întregului statut juridic al drepturilor omului, deoarece, fără astfel de premise cum ar fi dretul la viață, dreptul la integritate fizică și psihică, oricare alte drepturi și-ar pierde sensul.

Dreptul la viață este primul drept garantat de Constituție, ceva firesc, deoarece este cel mai natural și cel mai important drept al ființei umane.

Viaţa omului este apărată şi de normele de drept, în special de dreptul penal, ca fiind un drept al individului, dar şi o valoare socială pe care ar trebui să o ocrotească în interesul întregii societăţi.

Datorită caracteristicilor sale s-a impus de timpuriu în sistemul juridic, devenind astfel un drept absolut, garantat deasemenea și de tratatele internaționale:

Declarația universală a Drepturilor Omului:

“Orice ființă umană are dreptul la viață, la libertate și la securitate persoanei sale.”

Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice:

“Dreptul la viață este este inerent persoanei umane. Acest drept trebuie ocrotit prin lege. Nimeni nu poate fi privat de viața sa în mod arbitrar.”

Convenția Europeană a Drepturilor Omului:

“Dreptul la viață al oricărei persoane este protejat de lege.”

Constituția Republicii Moldova utilizează noțiunea de drept la viață în sens restrâns, astfel,  dreptul la viață privește viața persoanei în sens fizic. De fapt, dreptul la viață presupune simpla facultate a individului de a trăi în sens fizic, fără a se referi la existența lui spirituală. Dreptul la viață presupune existența unei obligații corelative a tuturor celorlalți indivizi și a autorităților publice de a nu aduce atingere existenței fizice a persoanei.

Cum este apărat dreptul la viață la noi în Republica Moldova, într-un stat democratic și suveran?

Cum este executată această obligație de a nu aduce atingere existenței fizice a persoanei de către celelalte persoane și de către autoritățile publice? Pentru că anume aceasta presupune garantarea dreptului la viață conform definiției.

Situația demografică actulă din țară ne arată cât de bine este apărat dreptul la viață, așa cum acestea se află într-o strânsă legătură de dependență.

Voi reveni într-un articol să prezint unele date statistice care reflectă situația actuală de criză profundă demografică.

1 Responses to Dreptul la viață în legislația RM

  1. […] Situația demografică din țara noastră este foarte rea(anul 2009-16000 de avorturi) și legislatia nu apără dreptul la viață așa cum ar trebui, de aceea… Invităm creștinii să se […]

Lasă un comentariu