Este foarte important să cunoști limba română!

limba romanaAm întâlnit deseori persoane cu studii superioare activitatea cărora impune cerințe înalte de formulare corectă a ideilor, concluziilor, revedincărilor, precum și întocmirea de documente, începând cu cele mai elementare precum cererea. Am observat, de asemenea, că mulți bloggeri își permit să scrie cu multe greșeli gramaticale, uneori chiar banale. Foarte mulți din colegii de facultate folosesc un vocabular vulgar și inadecvat, iar în exprimarea subiectului învățat sau a opiniei au mari dificultăți.

Este foarte important să fii înțeles de cei cărora vrei să le comunici un mesaj, totodată, formulările tale nu trebuie să dea dovadă de lipsa cunoștințelor elementare. Aceasta ar fi foarte rușinos.

Am fost în situații în care mi-a fost rușine să corectez greșelile de formulare și gramaticale ale unor persoane, pentru că erau într-o poziție și funcție înaltă. Se pare că majoritatea nu conștientizează această problemă.

Nu este necesar să folosești un limbaj sofisticat, dimpotrivă, unul simplu, ca să fii ușor înțeles de oameni. Nu căuta să impresionezi oamenii prin vorbirea ta, în același timp, nu uita că este important este să vorbești corect.

Dacă activitatea ta implică comunicare, explicare, discursuri, precum și formularea textelor în scris, este imperativă o cunoaștere bună a limbii române. Dacă nu ai făcut aceasta pe băncile școlii, pentru că te-ai gândit că nu-ți va folosi, va trebui să acorzi acum din timpul tău ca să înveți. Mie nu-mi plăceau exercițiile ce presupuneau argumentare din cadrul orelor de limbă română, dar acum înțeleg cât de mult m-au ajutat și importanța lor. Sunt recunoscătoare profesoarelor de limbă română care m-au instruit și mă rog Dumnezeu să le binecuvinteze în harul Său!

Cunosc mai multe persoane care vor să-și continue studiile la drept. Îndemnul meu este să învețe bine limba română în școală, altfel, vor fi nevoiți să o învețe în timpul anilor de studenție. Aceasta, însă, nu va fi deloc ușor.

În Ziarul Liber săptămânal sunt publicate articole despre o vorbire corectă în limba română de către Diana Curbet, o profesoară deosebită de limba română. De asemenea, pentru îmbogățirea vocabularului este important să citești mult. Dar, totodată fii atent și filtrează cărțile pe care le citești, unele te pot influența negativ.

One Response to Este foarte important să cunoști limba română!

  1. Ionel Goliatu spune:

    Mare tupeu trebuie sa ai – sa scrii singura cu greseli si sa ceri si critici pe altii ca le fac. Ia lectii singura si controleaza inainte sa postezi ceva.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: