Societatea este în cunoştinţă de cauză! Ne îngrijorează consecinţele adoptării legii nediscriminare!

Conform presei naţionale, parlamentara Ana Guţu consideră că Legea privind prevenirea şi combaterea discriminării ar putea fi adoptată fără obstacole dacă s-ar conveni asupra a trei aspecte: interzicerea paradelor, căsătoriilor şi adopţiilor în rândul persoanelor cu orientare sexuală netradiţională.

Legea privind prevenirea şi combaterea discriminării, însă, nu conţine prevederi cu privire la parade, căsătorii sau adopţii. De ce totuşi doamna Guţu consideră că anume aceste aspecte pun în gardă societatea? Am auzit mai multe opinii printre susţinătorii acestui proiect de lege care spun că societatea a fost dezinformată cu privire la conţinutul acestei legi, că este împotriva unui proiect de lege pe care nici nu-l cunosc şi nici efectele lui juridice. Nu este cazul să fie desconsiderată opinia publică, aşa cum legile sunt adoptate pentru societate, pentru reglementarea relaţiilor sociale din cadrul societăţii, iar Parlamentul reprezintă voinţa poporului. Constituţia Republicii Moldova stabileşte că “Suveranitatea  naţională aparţine poporului Republicii  Moldova, care  o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative,  în formele stabilite de Constituţie.” Deci, populaţia are tot dreptul să-şi exercite suveranitatea şi prin mitinguri, care să reprezinte doleanţele lor, aşa cum Constituţia le garantează libertatea de exprimare.

Dacă la fiecare exprimare de opinie din partea societăţii parlamentarii ar reacţiona cu ignoranţă, am mai putea vorbi despre o suveranitate care aparţine poporului sau de parlamentari care reprezintă interesele societăţii? Este uşor să dai vina pe prostimea poporului care vine la mitting, cum că nu cunosc nimic, că au fost dezinformaţi, manipulaţi. Eu, însă, nu văd lucrurile în felul acesta, aşa cum Parlamentului a fost prezentată destulă informaţie prin care manifestanţii şi oponenţii acestei legi îşi argumentau poziţia! Ei nu sunt în lipsă de cunoştinţă de cauză, sunt chiar foarte bine informaţi reieşind din documentele şi declaraţiile prezentate, din seminarele desfăşurate prin participarea unor specialişti externi şi reieşind din experienţa altor state, care a fost prezentată publicului în mai multe rânduri şi care presupune consecinţe îngrijorătoare în urma adoptării şi aplicării acestei legi.

În cele ce urmează vreau să clarific câteva lucruri privind această lege, atât pentru publicul larg, cât şi pentru guvernanţii care consideră societatea de proşti dezinformaţi.

Legea în actualul format nu prezintă pericol pentru instituţia familiei sau a adopţiei. Nu este nici un articol în prezentul proiect de lege care să atingă aceste aspecte şi să anuleze prevederile Constituţiei sau ale Codului Familiei care stabilesc:

“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi  femeie, pe  egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul  şi  îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” (Art. 48, alin. (2) din Constituţia RM)

“Relaţiile familiale sînt reglementate în conformitate cu următoarele principii: monogamie, căsătorie liber consimţită între bărbat şi femeie, egalitate în drepturi a soţilor în familie, sprijin reciproc moral şi material, fidelitate conjugală, prioritate a educaţiei copilului în familie, manifestare a grijii pentru întreţinerea, educaţia şi apărarea drepturilor şi intereselor membrilor minori şi ale celor inapţi de muncă ai familiei, soluţionare, pe cale amiabilă, a tuturor problemelor vieţii familiale, inadmisibilitate a amestecului deliberat în relaţiile familiale, liber acces la apărarea, pe cale judecătorească, a drepturilor şi intereselor legitime ale membrilor familiei.” (Codul Familiei Republicii Moldova, art. 2, alin. (3))

“Adoptatorii trebuie să îndeplinească garanţiile morale şi condiţiile materiale necesare dezvoltării multilaterale şi armonioase a personalităţii copilului.” (Art. 12, alin. (5), din Legea cu privind regimul juridic al adopţiei  din 28.05.2010)

Însă, în nici într-un stat legea antidiscriminare nu a deschis aceste drumuri spre căsătorie şi adopţie comunităţii LGBT deodată, aceasta s-a întâmplat treptat, după ce a fost făcut primul pas – legea antidiscriminare.

Avocatul britanic Alex Spak, care a fost în Republica Moldova în mai multe rânduri la invitaţia Asociaţiei Obşteşti “Pentru Familie” ne-a spus că noi avem un avantaj, şi anume faptul că nu suntem primii şi că putem învăţa din experienţa altor state care au adoptat această lege, aşa cum societatea nu înţelege consecinţele acestei legi decât după adoptarea acesteia. Mai greu a fost pentru Marea Britanie care au început de la zero pe acest tărâm fără să vadă exemple şi acum au parte de consecinţe usturătoare pentru experimentează pe propria lor piele şi învaţă din greşelile lor, ei nu au avut posibilitatea să înveţe din greşelile altor state, noi, însă, avem această posibilitate.

Iată cum a evoluat legislaţia pro-homosexuală în Marea Britanie:

1967 – dezincriminarea homosexualităţii;

1997 – art. 13 din Tratatul de la Amsterdam adaugă ca şi criteriu de nediscriminare orientarea sexuală;

2000 – O nouă directivă a Uniunii Europene care obliga ţările membre ale UE să interzică discriminarea în baza criteriului de orientare sexuală;

Furtuna din legislaţia Angliei ca consecinţă a acestei directive în vederea implimentării ei:

Legea cu privire la egalitatea la angajare;

2006 – Actul de egalitate (Eaquality act);

2004 – Actul privind parteneriatele civile;

2006 – Actul privind parteneriatele civile;

Amendament adus Actului privind discriminarea în bază de sex din 1975;

2007 – Regulamentul privind orientarea sexuală;

2008 – Justiţia criminală şi imigraţia;

Toate aceste acte normative conţin reglementări privind orientarea sexuală. Cu timpul, activiştii sexuali au început să ceară coborârea vârstei pentru relaţii sexuale legale până la 12 ani.

Anul acesta, premierul britanic Cameron s-a manifestat pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale, tot dumnealui a declarat că nu va acorda ajutor economic, declarând un fel de boicot, statelor care nu respectă drepturilor comunităţii LGBT. După ce premierul Cameron a declarat că guvernul său doreşte legalizarea „căsătoriilor homosexuale”, activiştii din această ţară au prins curaj şi au început un lobby agresiv pentru eliminarea termenilor „soţ” si „soţie” din întreaga legislaţie britanică. Potrivit planului acestor activişti, cei doi termeni ar urma să fie inlocuiţi cu „partea” şi „părţile”. Alianţa Familiilor din România menţionează că asemenea ca asemenea planuri, pe termen mai scurt sau mai lung, au activiştii homosexuali din toate ţările, inclusiv cei din Romania, care militează pentru aberaţia „căsătoriilor homosexuale”, pentru propaganda în şcoli şi pentru abolirea diferenţelor naturale dintre barbat şi femeie, confirmate în legislaţie.

Astfel de consecinţe aşteaptă şi pe statul nostru în cazul adoptării acestei legi, care de fapt au survenit treptat în fiecare stat care a adoptat-o.

Propaganda în şcoli, grădiniţe şi alte instituţii de învăţământ a orientării sexuale este permisă direct de acset proiect. Proiectul mai reglementează nediscriminarea şi în domeniul muncii şi al prestării de servicii, ceea ce va cauza o hărţuire a angajatorului de către homosexuali în cazul refuzului de angajare pentru comportament imoral. De asemenea, libertatea de exprimare va fi grav atacată, cum deja s-a început, aşa cum ne demonstrează cazul bloggerului Vitalie Marian, căruia nu-i permit să-şi expună liber opinia pe propriul blog, pentru aceasta fiind atacat în Instanţă riscând o amendă usturătoare.

Ca şi concluzie, societatea este îngrijorată de:

–          Evoluţia pe care o poate provoca adoptarea legii antidiscriminare în domeniul legislaţiei privind minorităţile sexuale, aşa încât să se ajungă la legalizarea căsătoriilor homosexuale, la încuviinţarea adopţiilor pentru homosexuali;

–          Propaganda care urmează să fie permisă de către lege prin şcoli, vizând atât copiii, cât şi părinţii reieşind din art. 11 al proiectului de lege respectiv;

–          Libertatea de exprimare restrânsă şi încălcată ca şi libertate fundamentală a omului, aşa cum deja s-a început;

–          Discriminarea unui alt cerc de persoane în favoarea homosexualilor – disbalanţă dintre drepturi;

–          Angajatori ameninţaţi şi hărţuiţi cu procese din cauza refuzului unei angajări sau dispunerii vreunei concedieri, şi altele.

În ce priveşte paradele gay-lor, acestea sunt şi vor rămânea ilegale, chiar dacă legea va fi adoptată, deoarece contravin moralei publice, categorie protejată de legislaţia Republicii Moldova şi de mai multe tratate internaţionale.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: