Legalizarea prostituției în Republica Moldova?

Se discută în ultimul timp în Republica Moldova despre legalizarea prostituției, probabil, în mare parte discuțiile sunt inspirate de practica altor state, care au legalizat prostituția perioada recentă. Sunt opinii diferite, argumente și contra-argumente, dar se pare că cineva ar profita foarte mult de o asemenea modificare în legislație. De altfel, mai multe modificări, care au creat chiar lacune în legislație, au fost făcute în interesul unor persoane, cineva profitând pe seama lor. Spre exemplu, modificarea art. 174, care, în noua lui variantă, nu cuprinde, și respectiv rămân fără pedeapsă, relațiile sexuale orale cu o persoană care a atins vârsta de 16 ani, acțiuni care erau incriminate înainte de modificare. Deși legiuitorul a fost atenționat despre această lacună, nu se ia atitudine deja de foarte mult timp.

În ultima perioadă presa abundă în cazuri cutremurătoare de infracțiuni prinvind viața sexuală. Biserica Buna Vestire și Asociația ProFamilia a atenționat în mai multe rânduri autoritățile moldave chemându-le să ia atitudine, dar se pare că nu se întreprinde încă nici un pas în acest sens. Dimpotrivă, discuțiile privind legalizarea prostituției ne arată că interesul autorităților, precum și al altor persoane de influență privește altceva, numai nu interesul general al societății și binele ei.

Orice normă de drept îşi propune să asigure respectarea unei/unor valori in societate care ar fi altfel periclitată, or, in acest caz valoarile proclamate atît de susţinătorii prostituţiei cît şi de tradiţionalişti ca fiind in pericol sînt demnitatea umană, sănătatea publică şi libertatea femeii, precum și alte valori ca morala, religioasă sau cutumiară, publică. Prin deziincriminarea prostituției aceste valori nu vor mai fi apărate.

Cum este sancționată prostituția în Republica Moldova?

La moment, pedeapsa prevăzută pentru prostituție este una foarte mică, această faptă constituind contravenție. Astfel, Codului Contravențional al Republicii Moldova din 2008 prevede următoarele:

Articolul 89. Practicarea prostituţiei
(1) Practicarea prostituţiei
se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale.
(2) Persoana angajată în prostituţie contrar voinţei sale este degrevată de răspundere contravenţională.
Pedeapsa de la 200 lei la 300 lei foarte mică pentru ca să poată preveni și combate acest fenomen. Astfel, statul nu-și aplică forța sa de constrângere pentru a contracara fenomenul prostituției, ci dimpotrivă, vedem că cedează din teren tot mai mult și mai mult, pentru că…

Anterior prostituție era sancționată mult mai dur

Această faptă era incriminată de Codul Penal din 1961, care prevedea:

Articolul 105/1. Practicarea prostituţiei

    Practicarea prostituţiei  după aplicarea a cel puţin două  sancţiuni administrative –

    se pedepseşte  cu  privaţiune de libertate de la şase luni la un  an sau cu o amendă de la cinci sute la una mie salarii minime.

 

O astfel de faptă nu este incriminată de Codul Penal în vigoare din 2003, aceasta constituind contravenție (faptă de o periculozitate mai scăzută decât infracțiunea) și fiind sancționată cu amendă așa cum am prezentat mai sus.

Nu trebuie de confundat această componență de infracțiune, cu cea de proxenetism, care a rămas a fi incriminată și de Codul Penal în vigoare, dar pentru care prevăzută pedeapsa mai mică decât cea prevăzută de Codul Penal din 1961:

Articolul 220. Proxenetismul
(1) Îndemnul sau determinarea la prostituţie ori înlesnirea practicării prostituţiei, ori tragerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către o altă persoană
se pedepsesc cu amendă în mărime de la 200 la 800 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.
(2) Aceleaşi acţiuni:
a) săvîrşite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală;
c) săvîrşite faţă de două sau mai multe persoane;
d) săvîrşite cu aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării ei faţă de persoana care practică prostituţia sau faţă de rudele sau apropiaţii acesteia,
se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 7 ani.

Dacă s-ar legaliza prostituția, aceste fapte prevăzute la art. 220 din Codul Penal în vigoare, la fel ar urma să fie dezincriminate, devenind astfel activități legale.

Statul cedează puțin câte puțin

Dacă se legalizează prostituția atunci vedem o evoluție foarte clară în acest sens. Mai întâi pedepse mai blânde, apoi legalizare… Prin nesancționarea unui astfel de comportament într-o societate, statul arată că acesta nu este periculos, este acceptabil și presupune o încurajare tacită pasivă.

Legalizăm pentru a aduce bani în bugetul public?

Faptul că suntem în criză economică, nu înseamnă că trebuie să apelăm la modalitatea de creștere a bugetului pe seama unei probleme sociale. În cazul dat scopul nu scuză mijloacele! Se pune în joc ordinea publică, moralitatea publică, categorii apărate înalt de legislația țării, dar care vor fi călcate în picioare printr-o astfel de modificare legislativă.

Ce se întâmplă în țările care au legalizat prostituția?

Se argumentează că în statele care au legalizat prostituția aceasta aduce profituri frumoase, dar se pare că nu este chiar așa:

În Suedia, Norvegia și Islanda, deși prostituția este legală, solicitarea serviciilor unei prostituate este ilegal. Aici, clienții comit în continuare o infracțiune dacă apelează la prostituate, care provin în mare parte din America Latina și estul Europei.

În Olanda și Germania, este o profesie legală, însă trebuie menționate și alte aspecte. Olanda este țara în care sunt legale prostituția și drogurile ușoare, iar acestea au devenit practic atracții turistice: însă majoritatea prostituatelor care lucrează în bordeluri provin din alte țări, în special țări slab dezvoltate.

În Germania, 75% dintre prostituate sunt femei din alte țări, iar aceasta țară este destinația preferată de traficanții de carne vie din Rusia și Ucraina.

Bordelurile, centre de crima organizata si trafic de carne vie

Autoritățile acestor state recunosc, în multe cazuri, că bordelurile reprezintă o problemă serioasă, pentru că sunt practic centre pentru crima organizată și traficul de persoane.

Exista mii de cazuri de femei care sunt obligate sa se prostitueze si amenintate cu violente

Chiar dacă forțarea la practicarea unor astfel de servicii va constitui și în continuare infracțiune, legalizarea prostituției va contribui la creșterea numărului acestor infracțiuni, ceea ce este demonstrat de practica altor state.

Astfel, Asociația Amnesty International avertiza, încă în 2010, că violența în bordelurile din Irlanda a crescut în urma efectelor crizei economice, iar fondurile acordate asociațiilor care se ocupă de asistența socială în cazul victimelor traficului de ființe umane au scăzut, în condiții de criză economică.

Deci, legalizarea prostitutiei nu pune capăt traficului de ființe umane, violenței și abuzurilor din industria sexului, așa cum argumentează cei care doresc legalizarea acestei practici.

Este un mit faptul că se vor diminua numărul cazurilor de boli cu transmitere sexuală

Mulți argumentează în favoarea legalizării prostituției prin faptul că controalele obligatorii de sănătate care vor fi impuse vor contribui la micșorarea cazurilor de boli cu transmitere sexuală. Nu este chiar așa, pentru că și în continuare vor exista clienți care vor solicita relații sexuale fără protecție, iar cazuri de boli cu transmitere sexuală vor exista în continuare. De altfel, clienții nu vor fi supuși controalelor medicale.

Prostituția distruge vieți și familii

Experimentele sexuale la care sunt supuse fetele care se prostituează le afectează iremediabil sănătatea psihică şi somatică, le desocializează, le fac incapabile de a intra într-o viaţă normală, o viaţă de familie pe care şi-o doreşte fiecare.

Legalizarea prostituţiei vine în contradicţie cu familia, este cel mai grav atentat la adresa unităţii acesteia, fapt confirmat de situatia din ţările occidentale în care rata divorţurilor a ajuns la 70 la sută. Mult mai mulţi bărbaţi tineri şi vărstnici, familişti şi celibatari, adolescenţi vor ceda tentaţiilor de a merge la bordel.

Este foarte posibilă înflorirea industriei sexului în cazul în care statul nu va putea face un control şi o monitorizare adecvată a acestui tip de activitate.

Legalizarea prostituției nu va reduce criminalitatea și statul nu trebuie să lupte cu fenomenul criminalității și cu criza economică prin așa mijloace. Biblia spune că datoria statului este să pedepsească răul, pentru ca să-l prevină și să-l înlăture și să încurajeze binele:

Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea.  El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. (Romani 13:3, 4)

 

O frază cheie în Biblie, care se repetă de multe ori când Dumnezeu vorbește poporului Israel este “Să scoateți răul din mijlocul vostru!”. Deci, este datoria unui popor să scoată răul din mijlocul lui, datoria autorităților, dar și a fiecărui cetățean să influențeze așa cum poate și să contribuie la scoaterea răului din mijlocul poporului, și nu la încurajarea și răspândirea acestuia.

Reclame

2 Responses to Legalizarea prostituției în Republica Moldova?

  1. Multumesc pentru un articol atat de explicit.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: