Numărul cazurilor de abuz sexual al minorilor crește considerabil în țara noastră

Luni, 24 octombrie 2011, Biserica BunaVestire a ieșit în conferință de presă pentru a sensibiliza opinia publică și pentru a atenționa autoritățile referitor al mulțimea cazurilor de viol și de abuz sexual a copiilor tot mai frecvente în ultima perioadă.

Pastorul bisericii Vasile Filat a subliniat creșterea rapidă și îngrijorătoare a numărului cazurilor de viol înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 2003 când a intrat în vigoare noul Cod Penal din 2002, care prevedea pedepse mai blânde pentru infracțiunile de viol decât Codul Penal precedent.

Astfel, în anul 2000 au fost înregistrate 215 infracțiuni de viol, în 2001 – 189, în 2002 – 204, în 2003 – 320 (anul în care a intrat în vigoare noul Cod Penal), în 2004 – 336 număr care a crescut până la 368 în anul 2010. Iar infractiuni de viol împotriva copiilor în 2010 au fost înregistrate în număr de 87.

Printre problemele evidențiate în cadrul conferinței au fost numărul de cazuri de pedofilie în care autorii infracțiunilor erau cetățeni străini față de care nu s-a aplicat corect legea penală, fie prin faptul că au fost trimiși în țara lor nepedepsiți, fie că pedepsele erau nominale, sau chiar prin faptul că nu era pedepsită persoana vinovată, ci chiar victima.

Vasile Filat a evidențiat faptul că legislația străină este este foarte severă cu pedofilii, în mai multe state din Europa se fiind pusă în aplicare castrarea chimică sau chirurgicală a pedofililor. „În Polonia recent a fost introdusă castrarea chimică a pedofililor şi abuzatorilor după un singur caz înregistrat, când tatăl şi-a abuzat fiica. La noi câte cazuri trebuie să se mai întâmple pentru a introduce aşa o pedeapsă în Codul Penal?”. Dl Filat a menționat că prin aceaste exemple nu neapărat îndeamnă autoritățile să adopte o astfel de lege, care de altfel a fost propusă în parlament de deputatul Valeriu Munteanu, ci să ia atitudine și să întreprindă măsuri urgente pentru a combate acest fenomen.

Conform învățăturilor Bibliei este greșit să lași nepedepsit un infractor, un vilator, așa cum a explicat dl Vasile Filat citând textul scris la Romani 13:1-5, care spune:

“ Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu. De aceea, cine se împotriveşte stăpânirii, se împotriveşte rânduielii puse de Dumnezeu; şi cei ce se împotrivesc îşi vor lua osânda. Dregătorii nu sunt de temut pentru o faptă bună, ci pentru una rea. Vrei, dar, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele, şi vei avea laudă de la ea. El este slujitorul lui Dumnezeu pentru binele tău. Dar, dacă faci răul, teme-te, căci nu degeaba poartă sabia. El este în slujba lui Dumnezeu, ca să-L răzbune şi să pedepsească pe cel ce face rău. De aceea, trebuie să fiţi supuşi nu numai de frica pedepsei, ci şi din îndemnul cugetului.”

Conform acestui text este datoria statului să intervină cînd cineva face răul pentru a răzbuna pe Dumnezeu, pentru a pedepsi pe cel rău, pentru a lăuda pe cel ce face bine și pentru a proteja toți ceilalți cetățeni.

Totodată păstorul Vasile Filat a mai făcut apel la autorități să se lase de formalismul religios pe care-l îmbracă de fiecare dată la sărbători și să se întoarcă cu toată inima la Dumnezeu cu pocăință, să asculte pe văduvă, să apere pe cel asuprit, să se îngrijească de cel orfan, așa cum spune textul de la Isaia:

Ascultaţi, ceruri, şi ia aminte, pământule, căci Domnul vorbeşte: „Am hrănit şi am crescut nişte copii, dar ei s-au răsculat împotriva Mea. Boul îşi cunoaşte stăpânul, şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte, poporul Meu nu ia aminte la Mine.” Vai, neam păcătos, popor încărcat de fărădelegi, sămânţă de nelegiuiţi, copii stricaţi!

…. Ascultaţi cuvântul Domnului, căpetenii ale Sodomei! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei! „Ce-Mi trebuie Mie mulţimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt sătul de arderile de tot ale berbecilor şi de grăsimea viţeilor; nu-Mi place sângele taurilor, oilor şi ţapilor.Când veniţi să vă înfăţişaţi înaintea Mea, cine vă cere astfel de lucruri, ca să-Mi spurcaţi curţile? Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea! Urăsc lunile voastre cele noi şi praznicele voastre; Mi-au ajuns o povară, nu le mai pot suferi. Când vă întindeţi mâinile, Îmi întorc ochii de la voi; şi oricât de mult v-aţi ruga, n-ascult, căci mâinile vă sunt pline de sânge! Spălaţi-vă deci şi curăţaţi-vă! Luaţi dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-aţi făcut! Încetaţi să mai faceţi răul! Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!

Pastorul a făcut apel către şcoli şi biserici să-şi pună umărul la diminuarea fenomenului de abuz sexual, prin consiliere şi sprijin, iar autorităţilor publice le cere să înăsprească pedepsele pentru astfel de infracţiuni.

De asemenea, Biserica „Buna Vestirea” recomandă autorităţilor să înceapă monitorizarea şi blocarea site-urilor cu conţinut pornografic, iar părinţilor să fie atenţi la comportamentul copiilor şi să discute cu aceştia despre pericolele la care sunt expuşi.

Victimelor, păstorul s-a adresat cu îndemnul de a se apropia de Domnul Isus, care poate da alinare și o vindecare totală, iar infractorilor să vină cu pocăință la Domnul Isus Hristos care le poate da iertare deplină și să se oprească din săvârșirea răului.

Irina Batin

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: