Fenomenul delincvenţei juvenile a fost discutat în cadrul unei conferinţe

Joi, 29 Septembrie 2011 17:38

Infracţionalitatea în rîndul copiilor a fost subiectul principal al conferinţei internaţionale “Fenomenul delincvenţei juvenile în Republica Moldova: provocări şi soluţii”, organizată de către Institutul de Reforme Penale(IRP), în perioada 28-29 septembrie 2011, la Chişinău. Participanţii la conferinţă au identificat cauzele delincvenţei juvenile, factorii care determină comportamentele deviante la minori, precum şi politicile de prevenire a infracţionalităţii în rîndul copiilor.

La sesiunile de lucru ale conferinţei au participat oficiali din guvern, funcţionari din ministerele şi subdiviziunile de resort, angajaţi din administraţia publică locală, judecători, procurori, ofiţeri de poliţie, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor şi organizaţiilor internaţionale. Printre invitaţi s-au mai numărat experţi din Moldova, România, Lituania, Letonia şi Estonia, care au împărtăşit despre bunele practici în domeniu.

Este important să subliniez că s-a ajuns la concluzia că factorii cei mai puternici care pot afecta dezvoltarea armonioasă a adolescentului, este mediul familial vicios. La acesta se mai adaugă condiţiile de viaţă degradante, lipsa supravegherii din partea părinţilor, deficienţa sistemului de petrecere a timpului liber etc.

Iată de ce este foarte important pentru părinţi să nu plece peste hotare, să rămână lângă copiii lor şi să înveţe să zidească relaţii cu ei. Vă sugerez câteva articole în acest sens:

http://www.moldovacrestina.net/sfaturi-practice/nu-voi-mai-repeta-n-familia-mea/

http://www.moldovacrestina.net/social/bani-in-loc-de-parinti/

http://www.moldovacrestina.net/social/cum-sa-supravietuiesti-fara-parinti/

În cadrul conferinţei, au fost prezentate caracteristicile şi dinamica delincvenţei juvenile din ţara noastră, prin prisma datelor statistice. Constatările făcute de experţi pînă în anul 2009 arată că tendinţa infracţiunilor comise de minori a fost în descreştere, însă începînd din 2010, trendul a înregistrat o uşoară ascensiune. Astfel, în anul trecut s-au înregistrat 1353 de delicte săvîrşite de copii, sau cu participarea lor, în raport cu 1143 de cazuri înregistrate în 2009. Cele mai frecvente infracţiuni comise de copii sînt furtul, tîlhăria şi jaful. Specialiştii sînt alarmaţi de faptul că în ultimii ani indicii crimelor grave săvîrşite de minori, cum ar fi violul, vătămările intenţionate şi omorul, rămîn fără schimbare sau chiar înregistrează o creştere uşoară.

Aceasta chiar este ceva alarmant, eu cred că una din cauze mai este şi accesul copiilor la pornografii şi cred că statul trebuie să întreprindă măsuri urgente în acest sens.

La încheierea întîlnirii participanţii la conferinţă au elaborat şi o serie de recomandări pentru instituţiile cu responsabilităţi în domeniu din ţara noastră.

Aş vrea foarte tare să găsesc aceste recomandări, dacă mă poate ajuta cineva, vă rog să-mi scrieţi în comentariu.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie al Republicii Moldova” şi a Programului Est-Est: Parteneriat fără Frontiere, fiind implementat de către Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al UNICEF Moldova, Ambasadei Suediei din Moldova şi Fundaţiei Soros-Moldova.

Sursa: www.civic.md

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: