Discuții cu profesorul de penal privind momentul începerii vieții umane

Anul acesta am început să studiez dreptul penal patea specială. Studiind prima temă „Omorul intenționat” am discutat despre momentul începerii și momentul încetării vieții umane. Astfel profesorul, ne-a preîntâmpinat să nu facem nici o tangență cu avortul, așa cum fetusul nu este considerat persoană ci doar o parte a corpului mamei și avortul nu reprezintă omor. Cu toate acestea sunt mai multe acte normative, precum și ordine ale Ministerului Sănătății care protejează copilul nenăscut. Spre exemplu articolul 15 din Legea privind drepturile copilului din 1994:

Articolul 15. Obligaţiunea părinţilor de a naşte un copil sănătos
(1) Persoanele care depun cerere de căsătorie sînt obligate să treacă examinarea medicală în scopul depistării la ele a bolilor sau agenţilor patogeni ce pot fi transmişi copiilor. Rezultatele examinării sînt aduse la cunoştinţa tinerilor care vor să se căsătorească. Depistarea oricărei boli sau a agenţilor patogeni nu poate exclude căsătoria. În caz de depistare a dereglărilor genetice, care pot conduce la boli ereditare grave, naşterea copilului este contraindicată.
(2) Femeile care lucrează în condiţii nocive, din momentul stabilirii gravităţii, sînt obligate să-şi schimbe locul de muncă. Patronul trebuie să le acorde o muncă mai uşoară ce exclude acţiunea factorilor de producţie neprielnici, în conformitate cu legislaţia muncii.
(3) Femeia gravidă îndeplineşte necondiţionat indicaţiile medicilor pentru asigurarea dezvoltării normale a fătului. Se interzice folosirea alcoolului şi drogurilor în perioada gravităţii.
(4) Părinţii sînt obligaţi să respecte recomandările medicilor privind asigurarea dezvoltării normale a copilului în perioada pre- şi postnatală. Respectarea tuturor cerinţelor medicilor este stimulată de stat.
(5) Statul asigură persoanelor care se căsătoresc, precum şi familiilor tinere, condiţii necesare de examinare medicală.

Este evident aici că statul protejează copilul nenăscut.

La aceeași lecție am ajuns să studiem una din agravantele omorului intenționat prevăzută la art. 145, alin. 2), Cod Penal al RM, și anume săvârșirea omorului asupra unei femei gravide. Nu am ezitat să întreb profesorul pe cine protejează statul prin această agravantă, la care dumnealui a spus că pe femeie, dar am observat că niciodată nu și-a pus întrebarea aceasta anterior. A încercat să caute câteva explicații și a invocat faptul cum că femeia gravidă este mai sensibilă și mult mai predispusă de a fi victimă a unui omor.

Aceeași întrebare am adresat-0 și profesorului de la seminare, care mi-a răspuns total diferit. Dumnealui mi-a spus că statul protejează fetusul, pentru că deja mama mai poartă încă o ființă, un potențial fir de viață, iar prin omorul unei femei gravide se stopează 2 procese de viață.

Tot dumnealui mi-a spus că nu e corect să credem că femeile gravide sunt mai sensibile, pentru că nu este așa în toate cazurile. Domnul profesor ne-a povestit că în Germania era o perioadă când femeile, prin fecundare artificială, erau însărcinate și trimise în a 3-a, a 4-a lună de sarcină să participe la competiții sportive, pentru că s-a demonstrat că în această perioadă a gravidității femeile sunt foarte puternice și rezistente, pentru ca după participare aceste femei să fie impuse să avorteze. Este foarte șocantă și tristă această practică, dar aceasta ne arată că statul prin faptul că instituie ca agravantă a omorului omorul asupra unei femei gravide nu protejează femeia, și nu are motive să facă aceasta, ci dimpotrivă protejează fetusul, copilul nenăscut.

Păreri sunt foarte multe asupra momentului începerii vieții și asupra dreptului la viață. La noi în RM, legiuitorul, așa cum afirmă și mulți juriști, nu a vrut să meargă mai departe decât medicina, așa cum nu este demonstrat că viața începe de la concepție. Cred eu aceasta trebuie să fie încă un argument în plus pentru incriminarea avortului, ca să nu ne trezim la un moment când medicina va fi atât de „evoluată” ca să demonstreze că viața începe de la concepție și să constatăm că prin instrumente legale am curmat viața la o număr enorm de mare de copilași.

Omul rămâne a fi ființă umană indiferent de stadiul de dezvoltare la care se află!

Am scris anterior un articol pe blog unde abordez aspectul începutului vieții: https://batinirina.wordpress.com/2010/05/30/contradic%C8%9Bia-dintre-legalizarea-avortului-%C8%99i-dreptul-la-via%C8%9Ba/

Curtea Europeană a Drepturilor Omului susține că nu există un drept la avort în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, vă recomand în acest sens acest articol:

http://www.fed-soc.org/doclib/20110912_SaundersEngage12.2.pdf

Ca reactie la decizia CEDO din decembrie in cazul Irlandei, in care CEDO a refuzat sa recunoasca un drept la avort conferit de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai devreme anul acesta niste europarlamentari au lansat un proiect de directiva care sa declare un “drept” la avort in intregul spatiu unional. Dezbateri pe aceasta tema vor avea loc pe 15 noiembrie. AFR intentioneaza sa prezinte un document de pozitie impotriva directivei și sperăm din toată inima să fie cu succes.

 

Reclame

2 Responses to Discuții cu profesorul de penal privind momentul începerii vieții umane

  1. […] are autoritate (crestintotal.ro) 39. Dialoguri (ne)imaginare la Elim si pe blog (danlucescu) 79. Discuții cu profesorul de penal privind momentul începerii vieții umane (batinirina) 80. Ce cred israelienii despre problema “Palestina la ONU”? (vaisamar) 84. […]

  2. […] (danlucescu) 45. Ce cred israelienii despre problema “Palestina la ONU”? (vaisamar) 57. Discuții cu profesorul de penal privind momentul începerii vieții umane (batinirina) 68. Din Mahalaua Evanghelică – 21 septembrie 2011 (romaniaevanghelica) 85. […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: