O analiză subiectivă a aplicării principiului umanismului în dreptul penal(Partea II)

Citește aici partea I a articolului: https://batinirina.wordpress.com/2010/11/30/o-analiza-subiectiva-a-aplicarii-principiului-umanismului-in-dreptul-penal/

Principala sarcină a dreptului penal-sarcina de prevenție

În continuare a analizei principiului umanismului în dreptul penal, vin să explic ce reprezintă sarcina de prevenție a dreptului penal.

Sarcina principală a dreptului penal este cea de apărare a valorilor sociale a dreptului penal și se realizează în mare parte prin prevenție, care poate fi generală și specială.

Prevenția generală presupune prevenirea săvârșirii infracțiunilor de către persoane sub influența interdicției juridice penale și amenințării cu aplicarea pedepsei. De fapt, prevenția generală se referă la cercul de persoane care nu au comis infracțiune și care sub frica de a nu fi sancționați penal nici nu vor comite.

Prevenția specială constituie în sine preântâmpinarea sâvârșirii noilor infracțiuni de către persoanele care au săvârșit astfel de fapte. Această prevenție se înfăptuiește prin aplicarea față de aceste persoane a pedepselor penale sau a măsurilor de constrângere medicale și educative.

La îndeplinirea sarcinilor și scopului dreptului penal, un rol foarte important îl joacă politica penală a statului. Aceasta reprezintă totalitatea măsurilor adoptate de către stat în vederea combaterii fenomenului criminalității, sau mai simplificat – reacția statului față de acest fenomen. Din acestea fac parte:

  • Îmblânzirea Codului Penal, sau mai bine spus ajustarea acestuia la cerințele europene pentru că acesta este scopul de bază, Codul Penal al Republicii Moldova fiind considerat unul foarte dur în comparație cu legislația penală europeană;
  • Îmbunătățirea condițiilor de ispășire a pedepsei în penitenciar; Aici vreau să menționez ideile de creare a Penitenciarelor de 5 stele, cu condițiile unui hotel de 5 stele, care de fapt nu contribuie la realizarea sarcinii de prevenire a dreptului penal, ci dimpotrivă creează premise pentru creșterea fenomenului criminalității. Totuși ideea penitenciarelor de 5 stele este susținută din considerentul că poate aduce venituri economice pentru stat.
  • Apoi, una din răspânditele manifestări ale politicii penale ale statului sunt măsurile luate în vederea reeducării persoanei și reintegrării ei în viața socială. Spre exemplu, vizita recentă a  Ministrului Justiției la un penitenciar unde a avut loc un recital de poezii.

Căutând mai mult informație privitor la politica penală a statului, mi-am dat seama că aceasta este toată dirijată de principiul umanismului, iar motivația ei principală este ajustartea la cerințele europene dar nicăieri nu am văzut să se vorbească de valorile sociale apărate de legea penală. Aceasta este o motivație greșită, și se poate transforma într-o copiere oarbă a legislației europene fără a analiza consescințele.

Toate aceste măsuri adoptate de statul nostru, copiate de la modele europene, nu își dau efectul așteptat, așa cum sarcina de prevenire a dreptului penal rămâne nerealizată din cauza unor consecințe a aplicării principiului umanismului, pe care le voi prezenta în următorul articol.

Reclame

2 Responses to O analiză subiectivă a aplicării principiului umanismului în dreptul penal(Partea II)

  1. […] continua cu un articol în care voi explica principala sarcină a dreptului penal-sarcina de prevenție, pentru că are […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: