Membrii Parlamentului Tinerilor în vizită de studiu la Ministerul Mediului

Vineri, 12 noiembrie, membrii Parlamentului Tinerilor au avut posibilitatea să meargă într-o vizită de studiu la Ministerul Mediului și să cunoască mai mult despre activitatea Ministerului, despre problemele ecologice cu care ne confruntăm și ideile Ministrului Mediului, Dl Gheorghe Șalaru.

În vederea îndeplinirii sarcinilor sale, ministerul este împărțit în 5 direcții, fiecare din ele specializată pe o anumite probleme dintr-un anumit domeniu, așa ca Direcția Resurse Naturale, Direcția prevenirii poluării ș. a. De asemenea, în subordinea ministerului mai sunt și așa instituții ca: Inspectoratul Ecologic de Stat, Serviciul Piscicol, Serviciul Hidrometeorologic de Stat ș.a.

Consilierul minstrului a ținut să evidențieze faptul că noi avem un mediu prielnic, dar nu este dezvoltată indcustria și nu avem cu ce polua, ceea ce consideră dlui este foarte rău, pentru că nu avem locuri de muncă destule și astfel devine din ce în ce mai greu statului să achite pensiile. Această problemă mai este agravată și intensificată și de profunda criza demografică cu care ne confruntăm la moment.

Dl Șalaru a menționat că soluționarea problemelor în domeniului mediului, pe care Dlui le consideră numeroase, depinde și stă în conștientizarea de către cetățeni a acestei probleme. La moment sunt elaborate o mulțime de proiecte semnate, implementate dar care nu s-au soldat cu rezultatul scontat. După cum consideră Dl ministru, proiecte avem, dar nu avem sate, dar avem sec. XIX în sate.

Din problemele evidențiate de Dl ministru au fost cele ca aranjarea disproporționată a deșeurilor, așa cum pentru Chișinău avem amenajat un singur spațiu pentru colectarea deșeurilor, și aceasta în condițiile în care numărul populației în trece cu mult numărul populației de la sate, care au amenajate una sau chiar 2 gunoiști, sau altfel spus la 8 raioane le revin 200 gunoiști. O altă problemă cauzată este cea cauzată de poluarea apelor care cauzează boli și imunitate slabă în rândul copiilor. Tot acest fapt face să scadă speranța de viață.

Toate problemele menționate de Ministrul Mediului își găsesc soluționarea în primul rând în conștientizarea populației și apoi în elaborarea de strategii și impementarea lor.

Dl Șalaru a specificat că este prea puțin 1 an pentru a rezolva toate problemele în acest domeniu. Dl ministru este deschis pentru o viitoare colaborare cu Parlamentul Tinerilor dacă eventual va fi ministru și în următoarea legislatură.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: