Este adevărul absolut sau relativ?

“ Falsul poate apărea într-o multitudine de combinații, dar adevărul nu are decât un singur mod de a fi.”

Jean Jacques Rousseau

În societatea noastră de multe ori putem întâlni ideea cum că adevărul ar fi relativ, și pentru fiecare acesta este diferit. Spre exemplu, pentru unii homosexualitatea este un lucru anormal, pentru alții-absolut normal. Această idee reprezintă un pericol de destabilizare așa cum în fiecare societate este nevoie de legiferarea aproape a tuturor domeniilor vieții sociale în proporții diferite. Astfel este nevoie de un standard potrivit căruia să fie reglementate juridic relațiile sociale. Dacă am permite ideea “adevărului relativ”, acesta duce la înlăturarea unor limite necesare pentru armonie și protejarea drepturilor altora, finalizând cu haos.

Sofiștii sunt întemeietorii discursurilor politico-juridice. “În domeniul gnoseologii(cunoașterii, cercetării), sofiștii adoptau o poziție individualistă, fapt pentru care se vorbește “relativismul gnoseologic al sofiștilor”, potrivit căruia orice om deține o înțelegere proprie a lucrurilor și cunoașterea acestora. Această înțelegere are un caracter dinamic, în permanentă schimbare. Unul și același om poate lua, pentru perioade diferite de timp, poziții diferite(chiar contrare) cu privire la aceeași problemă.

Această atitudine gnoseologică presupune inexistența unei adevărate științe, obiective și universale, pot exista numai păreri(poziție cunoscută sub denumirea “scepticismul sofiștilor în domeniul cunoașterii”).”(RÎBCA E., ZAHARIA V., MĂRGINEANU V., Istoria doctrinelor politice și de drept)

Ideea adevărului relativ a apărut încă din secolul V. Această idee a pus îndoială în inima oamenilor și față de Adevărul absolut. În pofida ideilor sofiste, Adevărul Absolut există și acesta este Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu(“Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” Ioan 17:17)

Indiferent de ce cred oamenii sau de ceea ce vor ei să creadă, adevărul este unic și este același pentru toți- Cuvântul lui Dumnezeu. Iar pentru a-L înțelege bine și pentru a nu avea opinii diferite în fiecare zi, trebuie să cercetăm zilnic Scripturile, fiindcă în Ele avem viața veșnică.

Valoarea sofiștilor arată incorectitudinea acestei idei. Chiar dacă sofiștii au introdus raționalismul în gnoseologie, pentru ei cunoașterea nu era decât ceva profitabil. Ei își petreceau timpul călătorind prin orașe și oferind serviciile lor pe un preț stabilit. Serviciile ce le ofereau erau folosirea capacităților lor de a convinge, de a pune la îndoială orice lucru, chiar și un adevăr de partea căruia erau ei. Ei organizau dezbateri și asigurau victoria celora care plăteau mai bine, chiar dacă era evident că minciuna cîștigă.

Această ocupație a sofiștilor îmi amintește de tactica homosexualilor, care au grijă să cumpere cei mai buni oratori, juriști, jurnaliști și alți specialiști buni în diferite domenii. Un profesor de la universitate mi-a spus că avea posibilitatea să primească aproximativ 200 $ lunar, dacă trecea concursul, care era destul de puternic, bănuiesc, pentru a activa ca jurist în cadrul Centrului Informațional “Gender-Doc M” apărând drepturile homosexualilor.

Avem multe persoane în țară care vînd adevărul și îi fac pe oameni să pună la îndoială Adevărul Absolut. Eu sunt studentă la drept pentru că vreau ca prin această profesie să dovedesc oamenilor cît este de important să ascultăm de Adevăr și să luptăm pentru El. Este foarte greu de atins acest scop în contextul în care sunt mulți juriști și alți specialiști buni în diferite domenii care, ca și sofiștii au forță de convingere și duc astfel oamenii în eroare. Oameni care știu să-ți demnostreze că negru-i alb și albu-i negru. Ce faci tu cu aptitudinile tale? Le vinzi ca și sofiștii fără să-ți pese în mîna cui? Ori slujești Adevărului cu toate abilitățile tale, ducându-L pînă la marginile pământului așa cum ne învață Scriptura?…

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: