Contradicția dintre legalizarea avortului și dreptul la viață

Constituția Republicii Moldova consfințește dreptul la viață, în același timp, avortul este legalizat la noi în țară. Este o contradicție evidentă, pentru că nu poți să declari că aperi dreptul la viață dar să permiți această teribilă crimă împotriva ființei umane – avortul. Această contadicție nu este recunoscută însă și din punct de vedere juridic, pentru că copilul conceput nenăscut nu este considerat persoană(în sens juridic), adică nu are capacitatea, aptitudinea de a avea drepturi.

Când apare capacitatea juridică a persoanei fizice?

Capacitatea juridică se împarte în capacitate de folosință și capacitatea de exercițiu(mai mulți specialiști în domeniu susțin că această clasificare este valabilă doar pentru dreptul privat, în special pentru dreptul civil). Prin capacitate de folosință înțelegem capacitatea persoanei fizice de a avea drepturi și obligații civile.(Art.18, al.2 Cod Civil) Lucrul cel mai interesant este că, potrivit alin.2 al aceluiași articol, „capacitatea de folosință a persoanei fizice apare în momentul nașterii și încetează odată cu moartea”.

Stabilirea momentului nașterii

„Se discută foarte mult în jur la subiectul stabilirii momentului naşterii şi a momentului încetării din viaţă. După opinia unora, momentul naşterii pruncului coincide cu separarea lui de corpul mamei, alţii sunt de părerea că, momentul naşterii pruncului începe cu momentul inspirării aerului în plămâni sau cu momentul expulzării lui sau cu momentul în care copilul poate fi vătămat fără o traumatizare a corpului mamei. Această ultimă opinie o găsesc oportună şi legislaţia penală a Republicii Moldova, care consideră că viaţa copilului trebuie apărată din clipa în care acesta ar putea fi vătămat fără o traumatizare a corpului mamei.”(Blendarecu Elena, http://www.profamilia.md)

Astfel, legea penală națională stipulează că protecția dreptului la viață al persoanei începe din momentul demarării nașterii fiziologice a copilului.(Comentariul CP, art.147) Iată de ce, legea penală a Republicii Moldova apără dreptul la viață al copilului numai la naștere sau după naștere(art. 147), iar eliminarea fătului prin orice mijloace nu constituie un omor, ci o efectuare ilegală a avortului (art. 159 C.P.)

Există o excepție

Sistemul nostru de drept face parte din marea familie a sistemului romano-germanic, astfel, multe din principiile dreptului care au fost consacrate în legislația noastră sunt preluate din dreptul roman. Unul dintre aceste principii ține de apariția capacității juridice a persoanei. Acesta reprezintă regula generală pe care am explicat-o mai sus, conform căreia capacitatea juridică apare odată cu nașterea individului. Există, însă, și o excepție de la acest principiu. „Capacitatea juridică poate lua naștere odată cu concepția copilului, dacă interesele lui o cer. Este regula pe care dreptul roman a transmis-o lumii moderne:”copilul conceput este privit ca și născut, ori de câte ori interesele lui o cer”(infans conceptus pro nato habetur, quotiens de commdis eius agitur)”(V. Volcinschi, E. Cojocari, Drept privat roman, Chișinău 2006, pag.51)

Cu părere de rău această excepție, în legislația RM, a fost preluată doar în domeniul dreptului la succesiune. Astfel, conform art.18, alin.3 Cod Civil, „Dreptul la moștenire a persoanei fizice apare la concepțiune dacă se naște vie.” De ce nu am aplica această regulă și atunci când merge vorba despre dreptul la viață și avort. Or dreptul al viață nu este un interes al copilului? De ce punem mai mult preț pe moștenire, proprietate decât pe viață? De ce copilul să nu aibă dreptul la viață din momentul concepțiunii, dacă tot recunoaștem că dreptul la viață este cel mai important, fără de care celelalte nu au sens. Deci, ierarhia drepturior stabilite de Constituția RM este doar un formală, în realiatate proprietatea este o valoare mult mai apărată decât viața omului.

Sunt denaturate lucrurile

Faptul că legiuitorul moldav și unii juriști nu recunosc această contradicție în legislația noastră, și o ascund cu ajutorul unor definiții legale, care denaturează și distorsionează lucrurile și noțiunile, nu înseamnă că și realitatea se schimbă.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, viaţă Sinteză a proceselor biologice, fizice, chimice, mecanice care caracterizează organismele; faptul de a fi viu; stare a ceea ce este viu. Din această definiţie reiese că fătul încă nenăscut, este viu, are viaţă, se mişcă, respiră, etc. Deci, fetusul are aceeași valoare ca și copilul născut. Noțiunea biologică de specie nu ne permite să categorizăm fetusul ca nonpersoană numai pentru că încă nu ajuns la un anumit stadiu de dezvoltare.

Înseamnă că schimbările trebuie să înceapă de aici, de la definirfea corectă a fenomenelor juridice.

Un exemplu demn de urmat

Kenia iși revizuiește constituția. Un amendament nou afirmă că viața este protejată din momentul concepției. Articolul actual afirmă, ca și Constitutia Romaniei(și a RM), că “fiecare persoană are dreptul la viață,” fără a menționa însă când începe viața.Consiliul Național al Bisericilor a făcut presiuni asupra statului pentru a include noțiunea că viața începe din momentul concepției. Coaliția bisericilor a pus în vedere autorităților că respingerea acestui amendament ar conduce la mobillizarea cetățenilor împotriva referendumului constituțional.

Reclame

3 Responses to Contradicția dintre legalizarea avortului și dreptul la viață

  1. […] este foarte rea(anul 2009-16000 de avorturi) și legislatia nu apără dreptul la viață așa cum ar trebui, de aceea… Invităm creștinii să se alipească la această manifestare, în special […]

  2. […] Contradicția dintre legalizarea avortului și dreptul la viață May 2010 1 comment 3 […]

  3. […] Am scris anterior un articol pe blog unde abordez aspectul începutului vieții: https://batinirina.wordpress.com/2010/05/30/contradic%C8%9Bia-dintre-legalizarea-avortului-%C8%99i-dr… […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: