De ce hotărârea Curții de Apel cu privire la parada gay-ilor este una legală?

Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea minorităților sexuale de a organiza o paradă în centrul capitalei pe 2 mai.

Consider că Hotărârea Curții de Apel este legală, așa cum manifestările de acest tip sunt nelegale și nelegitime. Homosexualii acuză statul de încălcarea dreptului la libertatea de exprimare, deoarece libertatea întrunirilor este considerată drept formă instituțională a acesteia. Legislația interzice discriminarea în raport cu exercitarea libertății de întrunire, dar orientarea sexuală nu face parte din criteriile de discriminare enumerate exhaustiv la art.16 din Constituție.

Actele mai multor organisme internaționale consfințesc dreptul la libertatea întrunirlor și totodată stabilesc situațiile în care exercitarea acestui drept poate fi restrânsă:

Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice(1976, ratificat de Republica Moldova la 26.04.1993), art.21

“Dreptul la întrunire pașnică este recunoscut. Exercitarea acestui drept nu poate fi supusă decât restricțiilor conforme cu legea și necesare într-o societate democratică, în interesul securității naționale, al securității publice, al ordinii publice ori pentru a ocroti sănătatea sau moralitatea publică sau drepturile și libertățile altora.”

Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale(1950, intrat în vigoare pentru RM din 01.02.1998), art.11

“1. Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire pașnică și la libertatea de asociere[…]

2. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare, într-o societate democratic, pentru securitatea națională, siguranța publică, apărarea ordinii și prevenirea infracțiunilor, protejarea sănătății sau a moralei ori pentru protecția drepturilor și libertățior altora.[…]”

Legea privind întrunirile, la secțiunea “Întrunirile interzise”, art.8

“sunt interzise întrunirile prin care se urmărește […] încălcarea moralității publice, a drepturilor și libertățior altor persoane.”

În contextul țării noastre putem argumenta ilegalitatea paradelor gay prin faptul că ele încalcă morala/moralitatea publică. În țările europene, unde a fost introdus în legislație orientarea sexuală ca criteriu de discriminare, aceste parade și activități nu numai că încalcă “legal” moralitatea publică dar încalcă și drepturile și libertățile altor persoane. În acest sens avocatul Alex Spak a prezentat o serie de consecințe usturătoare ale revendicării “drepturilor homosexualilor” în Marea Britanie. Astfel au început a fi discriminate alte minorități iar de cele mai multe ori chiar majoritatea, este încălcat dreptul la libertatea conștiinței, nu se respectă convingerile religioase, se încalcă drepturile altor persoane la libertatea de exprimare, etc. Astfel de tendințe întotdeauna încep nevinovat și subtil ca nimeni să nu observe, dar noi avem avantajul că putem învăța din experiența altor țări. Și de ce să credem că Republica Moldova nu va avea parte de aceleași consecințe sau poate și mai drastice, dacă vom permite ca lucrurile să înainteze?

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: