Istoria Bisericii Sf.Dumitru din s.Speia

 

SANY0135Scurt Istoric

Această SfîSANY0136ntă Biserică cu hramul Sfîntului mare mucenic Dumitru, din s.Speia r.Anenii-Noi este sfinţită de preafericitul Alexii-II, patriarhul Moscovei şi întregii Rusii împreună cu Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Rostovului şi Novocercasului, Înaltpreasfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei(Biserica Romînă), Înaltpreasfinţitul Vladimir, Arhiepiscopul Chişinăului şi al Moldovei, Preasfinţitul Arsenii, Episcopul Istrinscului, Preasfinţitul Petru, Episcopul Bălţului Preasfinţitul Vichentii Episcopul Benderului şi alte feţe bisericeşti.

Biserica Sf. Dumitru din satul Speia, raionul Anenii Noi, îşi datorează existenţa sa marelui boier Leonard Gheorghe Pavlovici. Boierul este originar din Sankt Petersburg, avea vilă, mşsie la Bender(Tighina) în satul Speia. La dorinţa şi iniţiativa lui s-au început lucrările de construcţie a viitoarei biserici chiar pe teritoriul moşiei sale din satul Speia.

Clădirea bisericii a fost construită după proiectul din Sankt-Petersbug dar micşorat, de proporţii mai mici decît cele stabilite iniţial în proiect, elaborat de Inginerul – tehnolog I. Tlonoveci, şi trimis la 3 iulie 1907, arhitectura de stat a R. Moldova.

Din nefericire el nu a reuşit să construiască această biserică. Dorinţa lui a fost înfăptuită fiul său darn u fără contribuţia autorului (biserica a construit-o din averea tatălui său). Lucrările de construcţie a bisericii au început în anul 1908 iar la 15 octombrie 1911 este trimis documentul la Bender, în care se stipulează că construcţia bisericii din satul Speia a fost finisată şi tot în acest document se   propune data de 22 octombrie 1911 pentru sfinţirea bisericii. (Documentul p

oate fi găsit în arhiva cen

trală a R. Moldova, fond 6, scrierea IV, doc. 1339, pag.16).  D OC

După ce biserica a fost sfinţită în 1911, a fost deschisă şi a funcţionat pînă la război(1944).  Pe timpul celui de-al doilea război mondial, în cadrul luptelor de apărare a patriei, biserica a fost ciruită toată de gloanţe. Clopotul din imaginea de alături reprezintă o amintire a acelor vremuri.SANY0220

 

După război, clădirea bisericii a servit ca

depozit de grîu, de cărbune(1948-1968) iar mai tîrziu a devenit şi fermă de iepuri(1968-1979).

Din  1979 pînă în 1981 Ministrul Culturii a  RSSM restaurează clădirea şi pînă în 1989 locaşul  este întrebuinţat ca Muzeu al gloriei de luptă. În locul unde la moment se află Iconostasul, atunci era afişată panorama luptelor, în mijlocul bisericii se afla un tun, pretutindeni armament şi multe alte obiecte care reprezintau perioada războiului.

Biserica nu a funcţionat timp de 45 de  ani(1944-1989).În tot acest răstimp oamenii au visat ca biserica să fie deschisă din nou, dar pînă nu s-a început democraţia, puterea sovietică nu a permis acest lucru. Odată cu 1989, lumea a început să caute, să întocmească diferite documente în acest sens. Era foarte greu fiind sistemul comunism bolşevic,dar după credinţa oamenilor, Bunul Dumnezeu S-a îndurat, i-a ajutat şi astfel biserica şi-a reînceput activitatea.

Era nevoie de o reparaţie capitală, dar dupMitropolitul Moldovei participă la sfinţirea Bisericii Sf.DumotruSANY0213ă cum era perioada postbelică, trecerea de la ruble la cupoane, era foarte greu de finanţat acest proiect. Dar Dumnezeu a răspuns şi la această nevoie. Astfel, directorul Agrofirmei  “Serele Moldovei”, Alexandru Lacusneanu, a finanţat reparaţia bisericii.

Odată cu  deschiderea(1990), patriarhul Alexei al II-lea, în timpul vizitei sale

în Moldova, a fost invitat

şi în satul Speia. Astfel la 3 septembrie, biserica a fost

sfinţită din nou. După aceasta s-a făcut o reparaţie mai bună, frescă bizantină, pictorul Mădălina Arhirie din România. Icoanele şi iconostasu

l au fost pictate de Pomelinicov Evghenii.

După deschidere veneau foarte mulţi oam

eni chiaSANY0228r şi din satele vecine: Şarpeni, Feştel

iţa, deoarece a fost una dintre biserici care printre primele a fost deschisă. În 1993, după ce s-a sfîrşit reparaţia capitală, biserica a fost sfinţită încă o dată de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Moldovei Vladimir. Din acel an în biserică slujeşte preotul Gheorghe(deja 16 ani la rînd).

 

Datorită implicării bisericii în societate: educaţie, catehizare, învăţătură (predici cu diferite ocazii), lecţii în şcoală, se văd multe schimbări în tineri, o creştere în biserică (în biserică cîntă un cor de copii).  Şi totuşi, după cum afirmă preotul bisericii, nu este destul implicarea bisericii, este foarte important ca  temelia să fie pusă de la părinţi de acasă. Un rezultat frumos ar aduce şi formarea bisericii familiare. Aceasta s-ar constitui din ore de rugăciune, citirea păcatelor şi analiza stării personale, pentru ca în felul acesta viaţa fiecărui membru din familie să fie condusă de Dumnezeu. Pentru că dacă nu ne lăsăm viaţa condusă de Dumnezeu ne asemănăm cu o maşină care merge fără şofer şi se izbeşte de toţi pereţii.

Biserica deasemenea a fost întotdeauna împotriva avortului şi a perversiunilor sexuale care vor să se impună legal în ţara noastră. Aceasta pentru că avortul este o ucidere, putem spune că cea mai teribilă crimă, cît despre homosexuali, avem exemplul Sodomei şi Gomorei în Sfînta Scriptură, unde Dumnezeu le numeşte urîciuni. Aceşti oameni nu sunt bolnavi, ei păcătuiesc conştient şi merg împotriva lui Dumnezeu. Biserica nu a organizat nimic direct pentru a stopa sau preveni acest rău în ţara noastră, dar Mitropolia Moldovei a organizat multe acţiuni în perioada în care era pe cale să se organizeze parada gaylor în Chişinău. În scopul prevenirii unor astfel de probleme în societatea noastră, preotul bisericii Sf. Dumitru intenţionează să discute aceste subiecte în cadrul orelor de religie în şcoală şi consideră că ar putea să  înceapă chiar cu cei mici. Ei sunt familiarizaţi cu astfel de idei doar că au fost informaţi  dintr-o altă prismă, avînd astfel păreri pozitive despre aceste practici iar mai mulţi dintre ei stau indiferenti în

 

faţa acestui mare pericol ce-i ameninţă în primul rînd pe ei. Alte probleme ale tinerilor care urmează a fi abordate şi care au fost menţionate de preotul bisericii din Speia sunt emisiunile televizate cu conţinut murdar şi otrăvitor pentru minte, pornografiile, jocurile de noroc, alcoolul, drogurile ş.a.

Slujba în biserică este alcătuită

din următoarele structuri: vecernie (seara), utrinea (dimineaţa), ceasurile (ore de rugăciune, ceasul 1,3,6 şi 9), Liturghia, mărturisirea, Sfînta Împărtăşanie, ridicări, botez, cununie. Cea mai importantă este taina sfintei mărturisiri şi împărtăşanii, deoarece creştinul astfel se împărtăşeşte cu trupul şi sîngele Domnului nostru Isus Hristos, Hristos se împreunează cu el şi el se

împreunează cu Hristos – este ca o unire între om şi Dumnezeu.

 

Interiorul LocaşuluiSfaturi celor ce vin să asculte mesajul divin la bisericăDecalogul tăcerii

1. Taci, dacă nu ai de spus ceva valoros;

2. Taci, dacă ai vorbit destul;

3. Taci pînă cînd îţi vine rîndul să vorbeşti;

4. Taci, dacă eşti provocat;

5. Taci cînd eşti nervos şi iritat;

6. Taci cînd intri în biserică, pentru ca Dumnezeu să-ţi poată vorbi;

7. Taci cînd pleci de la biserică, pentru ca Duhul Sfînt să poară imprima în mintea ta ce ai auzit;

8. Taci, cînd eşti ispitit să vorbeşti;

9. Taci, cînd eşti ispitit să critici;

10. Taci, cît ai timp să gîndeşti înainte de a vorbi.

Învăţătura bisericii se bazează pe doctrinele creştine: credinţa adevărată, speranţa, dragostea, smerenia, ascultarea, cele 10 porunci Dumnezeeşti. Este foarte important pentru fiecare crestin în parte să crească în cunoştinţe duhovniceşti, deaceea este datoria creştinului să citească cîte 1 – 2 capitole pe zi. Pentru aceasta este nevoie de o binecuvîntare de la preot, de la duhovnicul cel mai apropiat. De asemenea trebuie să citim şi viaţa sfinţilor şi a martirilor, pentru că ei au suferit pentru Hristos şi nu s-au lepădat de Numele Lui.

Are foarte mare importanţă pentru biserică faptul că liderul ei î-şi indeplineşte bine datoria: ascultarea poruncilor(să fie un exemplu pentru cei din jur),educaţia, iubirea fraţilor, unirea dinte Mitropolie şi Biserică, ascultarea de către cei mai mari(îndeplinirea tuturor binecuvîntărilor Metropolitului), cu alte cuvinte să slujească ca un adevărat ostaş al lui Dumnezeu.

Mersul la biserică este foarte important, susţine preotul bisericii din Speia, şi nu trebuie să aştepţi o vîrstă mai înaintată ca să mergi la biserică, pentru că nu ştii cînd vei muri şi moartea nu te va întreba dacă te-ai pocăit tu sau nu. Şi asta este foarte important pentru că dacă nu te naşti din nou(să te schimbi, să fii cu totul altfel – definiţie dată de preotul Gheorghe) nu poţi vedea Împărăţia lui Dumnezeu. Diavolul va căuta să-ţi pună piedici “nevinovate”, pentru că el se poate preface chiar şi într-un înger. Aşa că ascultă clopotul – chemarea lui Dumnezeu şi du-te la biserică să te întîlneşti cu Dumnezeu, pentru că unde sunt doi sau trei în Numele Lui este şi El acolo.La ieşirea din curtea Bisericii

La intrarea în curtea Bisericiiscan0001

 

Aici sunt arătate cîteva din documentele pe care le-am utiliyat pentru a scrie istoria acestei biserici.Document cu privire la calitatea construcţiei LocaşuluiScrisoare către Petersburg care datează finisarea construcţiilor

 

Reclame

One Response to Istoria Bisericii Sf.Dumitru din s.Speia

  1. […] Istoria Bisericii Sf.Dumitru din s.Speia August 2009 […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: