Contradicţii relatate de Victor Stepaniuc în campania electorala la Suruceni

imagesDupă cum ştim ne aflăm în preajma alegerilor parlamentare. Perioada în care, pur şi simplu, suntem invadaţi de publicitate şi propagandă electorală. Îmi place faptul că această perioadă ne oferă posibilităţi minunate de a participa la asemenea publicităţi şi de a adreasa întrebări directe persoanelor ce stau în fruntea statului nostru.

Marţi, 17 februarie, în incinta Liceului Teoretic „Ion Suruceanu”, dl. Victor Stepaniuc împreună cu alţi membri ai partidului comunist, ne-au prezentat, în decurs de cîteva ore, activitatea lor din perioada anilor de guvernare, reuşitele şi scopurile ce încă urmează a fi realizate. Spre finalul prezentării ni s-a oferit posibilitatea să adresăm întrebări şi chiar să aducem unele propuneri, idei. (Ce bine ar fi să se organizeze astfel de programe şi în cadrul guvernării, nu doar în preajma alegerilor.)

Am încercat şi eu să adresăz unele întrebări ce mă preocupă şi după răspunsul cărora aş putea judeca despre partidul dat ca să pot să fac o alegere corectă.

Prima întrebare a fost:

  • „…Ce părere aveţi despre legea de curînd adăugată la Codul Penal al R. Moldova cu privire la violenţa în familie, conform căreiapărinţi ce vor aplica o pedeapsă fizică copiilor riscă un an de privare a libertăţii? Aţi votat această lege ?” (Art. 153. Lovirea şi cauzarea leziunilor corporale uşoare copiilor
    (1) Cauzarea premeditată a leziunilor corporale uşoare, maltratarea, aplicarea loviturilor si a altor acţiuni de violenţă săvârşite asupra unui copil care nu a atins vârsta de 14 ani care au provocat dureri fizice, sau o dereglare de scurta durata a sănătăţii copilului, se pedepseşte cu o amenda de la 200 la 300 unităţi convenţionale sau cu muncă ne-remunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau cu arestul de pana la 6 luni.
    (2) Aceleaşi fapte săvârşite de către părinţi, de tutore sau curatore, medic curant, profesor, educator, persoană aflată în relaţii de muncă cu instituţiile de îngrijire a copiilor, ori de către orice altă persoană căreia copilul i-a fost încredinţat, se pedepseşte cu o amendă de la 300 la 500 unităţii convenţionale sau cu închisoarea de pana la 1 an.”.)

Dl. Stepaniuc a spus că nu a votat această lege pentru că nu activa în acel moment în Parlament. A mai spus că are o părere contradictorie faţă de această lege, ea reprezenînd de fapt o tendinţă venită din Europa, care ar avea drept scop combaterea violenţei în familie, dar de fapt, însăşi Europa se confruntă cu probleme mult mai grave în acest sens şi că nu prea avem de la cine lua exemplu şi lectii. („Totuşi legea a fost votată…?!”)

A doua întrebare a fost:

  • „…Ce părere aveţi despre proiectul de lege „nediscriminare” ce cuprinde sintagma „orientarea sexuală”, care a fost aprobat de Curtea de Justiţie şi a ajuns să fie discutată în Parlament şi care a creat atîta vîlvă în societate în ultima vreme (Protestul din faţa guvernului cele peste 100000 de semnături)? Ce atitudine aţi luat şi veţi lua faţă de acest proiect de lege? Cum credeţi, Constituţia R.M. necesită o completare în acest sens? Avem noi discriminare în ţară? „

Dl Stepaniuc a spus că acest proiect de lege are acelaşi caracter ca cel al legii menţionate mai sus, adică reprezintă o tendinţă europeană, părerea sa asupra acestui proiect fiind de asemenea contradictorie. El a mai menţionat faptul că în jurul acestui proiect de lege se învărtesc sume mari de bani (La acest subiect d-lui nu s-a exprimat detaliat şi nici destul de clar pentru mine). D-lui deasemenea este de părerea că ţara noastră nu are nevoie de o aşa lege, că nu avem descriminare în ţară şi că Constituţia R. M. nu necesită o completare în acest sens.

Fapt ce ma mirat în raspunsul dl Stepaniuc a fost indiferenţa sa faţă de atitudinea pe care a luat-o societatea faţă de acest proiect de lege, indiferenţa pe care am simţit-o puternic în special printr-o frază a d-lui. prin care spunea că o mare parte din semnăturile primite de parlament în acea perioadă erau false. D-lui a spus că personal a examinat unele din ele şi s-a convins de acest lucru.

Fiindcă la aceste întrebări am obţinut drept răspuns practic doar părerea personală a d-lui şi nu am primit nici un răspuns la întrebarea, ce atitudine a luat şi va lua faţă de acest proiect de lege, am considerat necesar să adresez o a treia întrebare:

  • „…Domnule Stepaniuc, am auzit părerea dumnevoastră personală asupra acestor întrebări şi aş vrea să cunosc şi părerea partidului pe care îl reprezentaţi asupra aceloraşi chestiuni. Ce atitudine şi decizii s-au luat la nivel de partid?”

La această întrebare dumnealui a încercat să-mi răspundă în primul rînd explicîndu-mi procesul de analiză al unor chestiuni în parlament. Acesta, conform explicaţiilor domnului Stepaniuc poate fi comparat cu o atmosferă de familie, toţi membrii familiei discută problema, se dau cu părerea, propun soluţii, dar la urmă tatăl bate cu pumnul în masă. După care dumnealui a încercat să ne dea unele exemple, dar l-am rugat să folosească ca exemplu anume situaţi creeată de acest proiect de lege, adică ce discuţii s-au purtat în familie şi dacă s-a bătut cu pumnul în masă sau încă nu. Dumnealui ne-a spus că discuţiile s-au purtat şi ă legea va fi susţinută unanim de către partid.

Cam acestea au fost răspunsurile domnului Victor Stepaniuc la întrebările mele. Mi-ar fi plăcut să mai adresez unele întrebări, să fac unele precizări, dar timpul a fost limitat. Totuşi, o întrebare foarte importantă a rămas atunci nerostită, la care rămîne de gîndit sau poate Dumnezeu ne mai dă o ocazie să i-o adresăm domnului Stepaniuc:

„Dacă dumnealui are o atitudine „atît de ” contradictorie faţă de aceste legi, şi în plus a mai menţionat că ţările europene, legislaţia cărora conţine aceste legi se confruntă cu probleme foarte grave în acest sens, oare a realizat dumnealui pericolul ce paşte R. Moldova prin aceste legi? Oare ce are de gînd dumnealui să întreprindă ca să-şi protejeze ţara? Dar partidul comuniştilor? Nu putem nicidecum să votăm Partidul Comuniştilor.”

Reclame

One Response to Contradicţii relatate de Victor Stepaniuc în campania electorala la Suruceni

  1. Deci, in cadrul partidului au hotarat sa voteze această lege, indiferent de faptul că văd şi recunosc pericolul. Domnul să ne păzească de acest mare rău şi de toţi cei care vor să voteze aceste legi, ca să nu ajungă în Parlament nimeni. Apropo, ştiţi cumva cine au votat legea avortului în formula ei actuală care este foarte crudă?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: